Kalite ve Akreditasyon Koordinatörlüğü
1993 yılında kurulan Başkent Üniversitesi, kalite süreçlerine öncülük etme misyonuyla hareket etmektedir. Bu kapsamda, 1994 yılında Prof. Dr. Mithat Çoruh Toplam Kalite Yönetim Merkezi kurulmuş ve 1998 yılında TS EN ISO 9001 belgesini alan ilk üniversite olarak kalite süreçlerine öncülük etmiştir. Üniversitemiz, kalite güvence sistemini kurumsal yönetimin temeli olarak yapılandırmakta ve bu kültürün sürdürülebilirliği için çeşitli kademelerdeki yöneticiler, kalite komisyon üyeleri ve temsilcilerinin aktif katılımını teşvik etmektedir.
İç kalite güvence mekanizmalarının etkin işleyişi ve sürdürülebilirliği, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) 5 yıllık Kurumsal Akreditasyonu, Program Akreditasyonları ve TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi ile sağlanmaktadır. 2023 yılı itibarıyla, üniversitemizdeki program akreditasyonlarının sayısı 37'ye ulaşmıştır.
2023 yılında Kalite Güvence Birimi, Kalite ve Akreditasyon Koordinatörlüğü olarak yeniden yapılandırılarak kalite ve akreditasyon faaliyetlerinin entegre edilmesi ve izlenmesi sağlanmıştır. Kalite ve Akreditasyon Koordinatörlüğü ile Kalite Komisyonu, iç kalite güvencesi sisteminin değerlendirme ve izleme süreçlerini yürütmektedir.
Kurumsal dönüşüm kapasitesini daha etkin hale getirmek ve iyileştirme faaliyetlerinin bütüncül olarak desteklenmesi amacıyla oluşturulan intranet sistemi, üniversitedeki tüm kalite süreçlerinin sistematik koordinasyonunu sağlamaktadır. İç kalite güvence sistemi çerçevesinde TSE ve YÖKAK bütüncül uygulaması kapsamında birim kalite sorumlularının görev ve sorumlulukları entegre edilmiş ve web sayfamızda paylaşılmaktadır.
Her yıl TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi kapsamında iç ve dış tetkikler gerçekleştirilmektedir. Kalite El Kitabı ve Süreç El Kitabı, iç ve dış değerlendirme süreçlerinin sürdürülebilirliğinde rehberlik etmektedir. Kalite güvence çalışmalarına yönelik bilgilendirmeler, üniversitemizin kalite web sayfasında paylaşılmaktadır.
Stratejik plan temelinde belirlenen hedeflere yönelik faaliyetler, PUKÖ çevrimleri kapsamında iç ve dış paydaşların katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Kurum tarafından belirlenmiş performans göstergeleri, stratejik amaç ve hedeflere yönelik eylem kartlarının ilerleme durumları ile paydaş analizleri STRASIS programı aracılığıyla yakından takip edilmektedir. PUKÖ çevrimlerinin tamamlanmasına yönelik yapılan iyileştirmeler doğrultusunda, üniversitemizin akademik birimleri ile uygulama ve araştırma merkezleri tarafından yürütülen toplumsal faaliyetler, özdeğerlendirme raporları ve merkez ara raporları ile hedeflere ulaşım düzeyleri de STRASIS ve FARSIS programları aracılığıyla izlenerek değerlendirilmektedir. İyileştirme alanları, Kurumsal Performans Değerlendirme toplantılarında detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Ayrıca, öğrencilere yönelik oryantasyon programlarında, kalite süreçleri ve politikamız hakkında kapsamlı bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Başkent Üniversitesi olarak, kalite yönetim sistemimizle geleceğe güvenle bakıyor ve sürekli iyileştirme anlayışımızla eğitimde mükemmeliyeti hedefliyoruz.